Pennisetum

Workshop 'Dood en Sterven, de sjamanistische visie'

Tweedaagse workshop sjamanisme (weekend)

In deze workshop maak je kennis met de sjamanistische visie op dood en sterven. Binnen de sjamanistische culturen wordt de dood niet gezien als het einde van alles, maar als een initiatie. Als de overgang van een oude naar een nieuwe fase. Het wordt gezien als een nieuw begin, wat om die reden ook gevierd kan worden.

Wanneer we de dood als een initiatie - als een overgang, als een loslaten van het oude en het omarmen van het nieuwe - beschouwen, worden we ons ervan bewust dat we in ons leven al vele initiaties hebben meegemaakt. Hoe vaak moeten we ons niet losmaken van iets ouds, en een nieuwe fase omarmen? Vriendschappen die aflopen, het verlies van bezit, van een baan. Bij elke nieuwe fase in ons leven moeten we iets loslaten. Sterven kun je zien als het grote loslaten. Een overgang naar een nieuwe fase.

Kunnen de ideeën van het sjamanisme ons helpen onze angst voor de dood achter ons te laten? En kunnen we daadwerkelijk iets doen om het sterven gemakkelijker te maken?

In deze workshop wordt vanuit deze zienswijze gekeken naar de gebeurtenissen rondom het sterven en de dood. Met behulp van sjamanistische methodes leer je hoe je jezelf en (als ze dat willen) ook anderen op de dood kunt voorbereiden.
Ook leer je volgens het klassieke psychopompos-werk hoe je overledenen naar een betere plek kunt begeleiden. ‘Pychopompos’ betekend begeleider van zielen.

De theorie wordt voortdurend met oefeningen afgewisseld.
De eigen ervaring staat in deze workshop voorop.

Om dit weekeind te kunnen volgen moet je eerst de basisworkshop ‘De reis van de sjamaan’ of een vergelijkbare workshop hebben gevolgd.

De kosten voor het weekend bedragen € 210 (€ 170 voor studenten). Voor cursusdata zie Agenda.

Ook voor andere sjamanistische healing technieken worden workshops aangeboden: ‘Soul Retrieval’ en ‘Extractie’. Voor cursusdata zie Agenda.