Mijn werkwijze

Bij een familieopstelling werk ik met een kleine groep van 6 tot 10 personen. Deze groep bestaat uit mensen die een vraag willen inbrengen en representanten. Een representant is iemand die bereid is om voor de vraagsteller een persoon of een abstractie te vertegenwoordigen.
We beginnen met een kort gesprek waarin de vraagsteller kan aangeven wat zijn of haar vraag/thema is. Mogelijk stel ik wat vragen over het gezin van herkomst (zie de informatie over familiesysteem). Aan de hand van de vraag/het thema worden een of meerdere representanten gekozen. Op een wonderlijke wijze voelen de representanten zich als degene (of datgene) waarvoor ze representant staan. Ze ‘worden bewogen door het systeem’ van de vraagsteller.
De representanten geven hiermee essentiŽle informatie over het familiesysteem van de vraagsteller. Op deze manier kunnen verborgen oorzaken van huidige problemen gezien, gevoeld en begrepen worden.
Je mag erop vertrouwen dat de beelden en ervaringen die tijdens de opstelling naar de oppervlakte komen positief en bekrachtigend doorwerken in je leven.
Ook al kan een opstelling intens en emotioneel zijn, ik draag zorg voor een veilige setting. Maar waar ook ruimte is om deze levensthema's met humor en lichtheid te benaderen.

Wat er precies gebeurt in een opstelling is moeilijk uit te leggen. Je begrijpt het pas als je het zelf hebt ervaren door als vraagsteller, representant of toeschouwer aan een opstelling deel te nemen. Voor alle deelnemers is het een diepgaande en bijzondere beleving. Voorkennis of ervaring met deze methode is niet nodig.