Sjamanisme en je werk 2

Hieronder nog een ervaring hoe sjamanistisch reizen je kan helpen op je werk.

Een hagedis op mijn pad

Na het doen van de workshops bij Karien, vroeg ik me wel eens af hoe ik de geleerde technieken kon inzetten in mijn dagelijks leven. Natuurlijk maakte ik zo nu en dan een reis, als ik zelf een vraag had of iemand me om hulp vroeg. Maar ik zag voor mezelf simpelweg geen pad van algemene consulten.

In mijn dagelijks leven werk ik in het onderwijs. Geef ik leiding aan organisaties en coach ik leidinggevenden. Soms met best wel complexe vraagstukken, die ik ook uitdagend en leuk vind. Toch zat er in een van mijn teams een collega, die het lastig maakte voortgang te boeken. Tenminste, zo zag ik het aanvankelijk. Hadden we een besluit genomen, de volgende keer kwam hij uit een totaal andere hoek. En stelde dan de juistheid van het genomen besluit ter discussie. Soms met goede argumenten, maar niet in verbinding met de rest van het team. Dat wekte irritatie. Natuurlijk werd hij daar op aangesproken, maar deze dynamiek bleef een terugkerend thema.

Ik besloot een reis te maken met de vraag: hoe kan ik zijn gedrag anders bekijken en begrijpen? Mijn vraag bracht mij naar de benedenwereld. Daar kwam ik al snel een hagedis tegen, die zijn krachtdier bleek te zijn. De hagedis maakte duidelijk dat hij iedere dag een nieuwe zonzijde opzocht. De zonzijde moest hij opzoeken om zich te warmen. Vanuit zichzelf had hij geen warmte en dus ook geen eigen idee. Hij warmde zich aan de ideeën van anderen en ging er helemaal in op. Zo wisselde hij van warmte en dus van idee. In de onvermijdelijke schaduw zag hij altijd de keerzijde en trok zich daarin terug.


Teruggekomen van deze reis zag ik de parallel met het dagelijks werk. In een van de volgende teamsessies vroeg ik deze collega nadrukkelijk om zijn mening, nadat de eerste ideeën waren uitgewisseld. Hij reageerde eerst wat verstoord en vroeg mij: maar waarom vraag je mij dit nu? Ik antwoordde dat ik gemerkt had dat hij vaak de keerzijde van sommige besluiten zag. En dat het 't team erg zou helpen als hij dat tijdens het werk al inbracht. Dat de keerzijde kunnen zien ook een kwaliteit was die we nodig hadden. Daar kon hij wel om lachen. Het was mooi om te zien dat het overleg deze keer soepeler verliep en we de volgende keer ook niet stappen terug hoefden te zetten. En zo werd een probleem een talent en een oplossing.

Zo leerde ik bovendien zelf dat ik de oeroude technieken die ik van Karien leerde, mocht inzetten in mijn dagelijks leven. Zonder poespas of overdreven mystiek en met humor. Gewoon omdat ze inzichten geven en wijsheid brengen op mijn #leiderschapspad en dat van anderen.

Manon@leiderschapspad.nl